"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salam (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada ALlah (dengan sebenar-benar iman). Dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka : orang-orang yang fasik"
(Surah Ali-Imran, 3:10)

:: Ahlan wa Sahlan :: Selamat Datang :: Welcome :: ke Laman Blog ABIM Pahang ::.......

31.10.09

Resolusi Seminar Perundangan Jenayah Syariah

  • PENGUATKUASA AGAMA ISLAM DAN MAHKAMAH SYARIAH PERLU DIBERI KUASA DAN KEBEBASAN SEPENUHNYA DALAM MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB UNTUK MENCEGAH DAN MENJATUHKAN HUKUMAN KE ATAS SEBARANG KESALAHAN JENAYAH SYARIAH YANG DILAKUKAN SEBAGAIMANA YANG TELAH DIPERUNTUKKAN DI BAWAH ENAKMEN SYARIAH NEGERI TANPA SEBARANG PENGARUH DAN TEKANAN DARI MANA-MANA PIHAK.
  • AHLI POLITIK ISLAM PERLU MEMAINKAN PERANAN YANG PROAKTIF DALAM MENJAMIN DAN MEMPERJUANGKAN KEDAULATAN AGAMA ISLAM DAN MAHKAMAH SYARIAH DAN SETERUSNYA MEMPERJUANGKAN AGAR BIDANGKUASA MAHKAMAH SYARIAH DAPAT DIPERLUASKAN DARI ASPEK BENTUK KESALAHAN JENAYAH SYARIAH YANG DILAKUKAN DAN JUMLAH HUKUMAN YANG DIKENAKAN.
  • PIHAK BERKUASA NEGERI DAN KERAJAAN PERLU MEMBERI TEKANAN KEPADA PIHAK MEDIA UNTUK MENYOKONG DAN MEMBERIKAN KERJASAMA SEPENUHNYA KEPADA PIHAK NGO ISLAM DALAM MENDIDIK DAN MEMBERIKAN KEFAHAMAN KEPADA MASYARAKAT BERKENAAN SEGALA ISU YANG MENYENTUH KEPENTINGAN UMAT ISLAM KESELURUHANNYA.
  • INSTITUSI KEHAKIMAN SYARIAH DINAIKKAN TARAF AGAR IANYA SETANDING DAN SEIRING DENGAN INSTITUSI KEHAKIMAN MAHKAMAH SIVIL SUPAYA IANYA TIDAK DILIHAT SEBAGAI MAHKAMAH KELAS DUA DARI SUDUT KEPAKARAN DALAM BIDANG PENDAKWAAN, PERJAWATAN DAN JUMLAH KAKITANGAN.
  • PIHAK KERAJAAN PERLU MEWUJUDKAN SATU BADAN PEMANTAU ATAUPUN UNDANG-UNDANG YANG MEMPUNYAI KUASA BAGI MENGAWASI PERTUBUHAN-PERTUBUHAN YANG MENGGUNAKAN NAMA ISLAM SUPAYA OBJEKTIF DAN PERJUANGAN PERTUBUHAN TERSEBUT ADALAH SELARI DENGAN PRINSIP ISLAM DAN BUKANNYA BERTUJUAN UNTUK MENGELIRUKAN UMAT ISLAM DENGAN IDEOLOGI-IDEOLOGI YANG NYATA BERTENTANGAN DENGAN AJARAN ISLAM ITU SENDIRI.

0 ulasan:

Post a Comment

Kongsikan Bahan

Twitter Facebook Digg Stumbleupon Favorites More